Vücutta doğru seviyede D3 vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.
D3 Vitamini Ne İşe Yarar?
Vitaminler vücudumuzda çeşitli biyokimyasal işlevler için gereklidirler. D vitamini, insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ile önemi daha da önem kazanan D vitaminin insan vücudu aşısından çok önemli görevleri vardır.
D vitamini organizmada sınırlı olarak üretilip depolanmaktadır; güneşten gelen ultraviyole B ışınları en güçlü D vitamini kaynağı oluşturmaktadır. Yeterince ultraviyole ışını alamamak ve deriyle temasının engellenmesi D vitamini sentezinin yetersiz olmasına neden olmaktadır.
Güneşlenerek D3 Vitamini İhtiyacı Karşılanabilir Mi?
- Günümüzde birçok kişinin D vitamini seviyesi düşük. Aslında bunun birçok nedeni var.
- Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitamininin %90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride yapılır. Güneşe maruziyet ile UVB ışınları, ciltte provitamin D’nin previtamin D3’e, sonrasında da vitamin D3’e dönüşümünü sağlar. UVB ışınlarının insan derisine ulaşmasını engelleyen herhangi bir durumda D vitamini üretilememesi ve eksikliği ile sonuçlanır.
- Yani güneş koruyucu krem kullanarak, giysi ile ya da cam, tül perde arkasında güneşlenerek fayda sağlayamazsınız. Etkili bir üretim için vücudun en az %20 sinin de direkt ışın teması gereklidir
- Güneş ışınlarının dünyaya ulaştığı açı olan Zenith açısı da D vitamini sentezinde önemlidir. Ülkemiz Zenith açısına göre Güneş ışınlarının daha dik geldiği Mayıs – Kasım ayları arasında D vitamin sentezi için uygundur. Bu aylarda 11:00-15:00 saatleri arasında özellikle 12.30- 13.30 arası güneşlenmek D vitamini sentez için faydalı. Çünkü sentezlenme için bu saatlerde gelen 50-90 derece aralığındaki ışınlara ihtiyaç var. Ancak güneş ışınları tepedeki ufuk çizgisinin 50 derece altına inmeye başladığı saatlerde (yani 08.00_11.00 ile 15.00_18.00 saatleri) tehlikeli olan UVA ışınlarına da maruz kalırız.
- Yapılan çalışmalarda “37. kuzey ve güney enlemlerinin” daha kuzey ve güneyinde yaşayanlarda; “SADECE GÜNEŞ IŞIĞI İLE” yeterli D vitamini sentezlenemediği görülmüştür. Ülkemiz de 36-42. Kuzey enlemleri arasında yer aldığı için güney sahillerimiz dışında sadece güneş ışığı ile yeterli vitamin D sentezi yapamamaktayız.
- Bu sebeplerden ötürü yılın büyük bölümünde güneş gören ülkemizde bile D vitamini eksikliği çok yüksek oranlarda ve takviye kullanmadan bu eksikliği kapatmak çok da kolay değil.
-
–
- Güneş ışınlarıyla derimizde D vitamini sentezlenmesi D vitamini eksikliğinin giderilmesinde en cazip yol gibi görünse de güneş ışınlarının deride hasar bırakıp, deriyi yaşlandırmasının yanında, deri kanserlerine de neden olabileceği unutulmamalıdır. En önemlisi daha çok güneş daha fazla D vitamini anlamına gelmemektedir.
Sprey formunda satışa çıkarılan ve yenilenen Farmasi Sprey D Vitamini ile en iyi sonuca ulaşabilirsiniz
Yorum yap