Son yıllarda popülaritesinin artması ve sağlığa birçok etkisinin bilim dünyası tarafından kanıtlanmasıyla birlikte tüketimi de artmıştır.Zerdeçalın Faydaları oldukça fazladır. Yemeklere zerdeçal eklenmesi, çayının hazırlanması ve yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi gibi birçok tüketim yöntemi vardır.
Zerdeçal, zencefil ailesinden sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya kökenlidir ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Safran kökü, zerdeçal, sarı boya gibi isimlerle bilinse de daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içindeki kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak için zerdeçal tüketimine itirazı olup olmadığı konusunda doktorundan onay alan tüm bireyler düzenli olarak zerdeçal tüketmeye başlayabilirler.
Yazı İçeriği
Zerdeçalın faydaları nelerdir?

Zerdeçalın faydaları nelerdir?
Asya ve Hindistan’da yaygın olarak kullanılan bir baharat olan zerdeçal, yıllar boyunca birçok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Zerdeçal sofralarımızda sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer almaz ancak sarı rengini tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılan köri baharatına verir. Güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere de sahip olan bu mucizevi baharat, Curcuma longa adlı bir bitkinin köklerinden elde edilir. Sarı çiçekleri olan bu bitki Güneydoğu Asya ve Hindistan’da yetişir.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan tüm bireyler, günde 1-2 kaşık zerdeçal tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir ve bulaşıcı hastalıkları daha kolay yenebilir. Zerdeçaldaki bileşenler, vücudun farklı bölgelerindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, böylece artrit, astım ve ülseratif kolit gibi yaygın hastalıklara yardımcı olur.
Zerdeçalın cilde faydaları nelerdir?
Zerdeçalın faydaları en çok tüketimle ilişkilendirilse de cilt üzerinde de birçok olumlu etkisi vardır. Zerdeçal, akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerini iyileştirmek için bazı doğal karışımlarda kullanılır.
Antioksidan içeriği, iltihap önleyici özellikleri ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan bileşenleri sayesinde zerdeçal ile doğal bir karışım hazırlayıp doğrudan ciltteki sorunlu bölgelere uygulayabilirsiniz.
Yoğurt, cildin tonunu eşitlediği ve nemlendirmeye yardımcı olduğu için bu karışımlara dahil edilmesi gereken mükemmel bir bileşendir.
Toz zerdeçal, yoğurt ve zeytinyağını karıştırarak bu karışımı cildinize uygulayabilir, biraz bekledikten sonra durulayabilirsiniz.
Hassas cilde sahip olanlar veya alerjik reaksiyonlara yatkın kişiler bu uygulamalar sırasında dikkatli olmalıdır. Yanma veya kaşıntı hissederseniz, karışımı uygulamayı hemen bırakın ve cildinizi iyice durulayın.
Zerdeçal nasıl tüketilir?
Sağlığı artıran özellikleri nedeniyle son derece popüler hale gelen baharat zerdeçal, kapsüller ve çaylardan tozlara ve özlere kadar her şeyde bulunabilir. Ayrıca bir baharat olarak çok yönlüdür. Zerdeçal herhangi bir yemeğe eklenebilir veya sadece yoğurt veya sevdiğiniz başka bir yiyecekle karıştırabilirsiniz.
Ve eğer köriyi seviyorsanız, zaten bol miktarda zerdeçal tüketiyorsunuz! Bu baharat lezzetli tavuk yemeklerinde, soslarda ve çok daha fazlasında kullanılır. Bu yemekler sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda zerdeçalın tüm sağlıklı bileşenlerini içerdikleri için sizin için iyidir.
Zerdeçal ile yemek yapmayı sevmiyorsanız veya daha kolay bir şekilde tüketmek istiyorsanız, zerdeçal kapsülleri almayı deneyin. Ancak takviyelerinizi güvenilir bir markadan aldığınızdan emin olun ve kullanmadan önce bir doktora danışın.
Zerdeçal tüketmek için başka bir seçenek de çaydır. Bir çay kaşığı zerdeçalı cezvede biraz suyla kaynatın, ardından daha lezzetli hale getirmek için tarçın ve zencefil gibi baharatlar ekleyin! Bu, zerdeçalla yemek pişirmek zorunda kalmadan zerdeçalın faydalarından yararlanmanın kolay bir yoludur.
Zerdeçal hangi besin ögelerini içerir?
İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen ve her şeyden biraz kendi içinde bulunan zerdeçal, birçok besin maddesi içerir.
Tüm bu olumlu etkilerine rağmen sağlığa faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal oldukça düşük kalorili bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kilo vermeyi hedefleyen bireyler için oldukça uygundur. Bir yemek kaşığı zerdeçal tozu vücuda yaklaşık 29 kilokalori enerji sağlar. Ayrıca 0.91 gram protein, 0.31 gram yağ, 6.31 gram karbonhidrat, 2.1 gram lif içerir.
Mikro besinlerin karşılanmasına da yardımcı olan bir yemek kaşığı zerdeçal tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının %16’sı, potasyum ihtiyacının %5’i, manganez ihtiyacının %26’sı ve C vitamini ihtiyacının %3’ü karşılanmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı belirlenirken buna zerdeçal tüketiminin eklenmesi hem sağlığın korunmasına hem de makro ve mikro besin gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Kurkumin nedir?
Zerdeçalın ana etken maddesi olan kurkumin, bu besinin vücuda sağladığı pek çok etkiden sorumlu olan çok önemli bir bileşendir. Curcumin, zerdeçalın ağırlığının %3’ünü oluşturur. Bu maddeden en iyi şekilde yararlanmak için bol miktarda zerdeçal tüketmek gerekir ve bunun çoğu birey için mümkün değildir, bu nedenle kurkumin takviyeleri zerdeçal özlerinden üretilir. Bu takviyeler bir doktora danışılarak kullanılabilir. Curcumin, vücutta düşük biyoyararlanımı olan bir bileşendir. Biberde bol miktarda bulunan piperin, bu bileşiğin vücutta emilimini %2000’e kadar artırabilir. Bu nedenle piperin, vücuttaki kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için genellikle zerdeçal takviyelerine dahil edilir. Ayrıca kurkumin yağda çözünebilen bir maddedir.
Zerdeçal hangi hastalıklardan korur?
Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biri olan zerdeçal, sağlık açısından pek çok faydaya sahiptir. Birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir ve tüm vücut sistemleri üzerinde olumlu etkisi vardır.
Zerdeçalda bulunan kurkumin, doğal bir iltihap önleyicidir. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır ve kronik iltihabi hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal, vücudu kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve metabolik sendroma karşı korur. Mevcut hastalarda tedavi sürecini desteklerken akut komplikasyon riskini azaltır ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Zerdeçalın yapısındaki bileşenlerin, beyindeki nöronların onarımını ve çoğalmasını destekleyen bir büyüme hormonu türü olan beyin kaynaklı nörotrofik faktörün (BDNF) kan seviyelerini arttırdığı belirlendi. Bu da zerdeçalın depresyon, Alzheimer gibi birçok psikiyatrik ve nörolojik hastalığa karşı koruyucu etki sağladığını gösteriyor’ s hastalığı. Çocuklarda zeka gelişimini destekler, hafıza ve bilişsel işlevleri güçlendirir.
Yorum yap