Çocuğunuzun elleri, ayakları veya ayak bilekleri kırmızıysa veya su toplaması varsa, el ayak ağız hastalığından şüphelenebilirsiniz. El-ayak-ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda görülen ve yüksek ateş, bademciklerde kızarıklık, ağızda aft ve deride kızarıklık şeklinde kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün neden olduğu bu hastalık, yaz ve sonbahar aylarında salgın hastalıklar yoluyla kolaylıkla bulaşabilir.
El ayak ağız hastalığından korunmanın en etkili yöntemi hijyendir. Bu nedenle özellikle yemeklerden önce çocuğunuzun ellerinin sık sık sabun ve temiz su ile yıkandığından emin olmalısınız.
Hastalık viral bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi etkili olmaz ve hastalık bir hafta içinde düzelir. Hasta çocuğun bu dönemde başkalarıyla yakın temasta olmaması önemlidir.
Yazı İçeriği
El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Bulaşır?
El ayak ağız hastalığı ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar başlarında sık görülmektedir. Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesi, tükürük, lezyonların bulunduğu cilt ile yakın temas ve idrar-dışkı yoluyla bulaşabilir.
Yaz aylarında havuz sezonunun açılması ve enfekte havuz suyunun yutulması ayrı bir risk oluşturmaktadır. Havuzdaki idrar ve dışkı kaçırma nedeniyle mikroplar yayılabilir ve klorlamaya rağmen dirençli kalır. Bu hem çocuklar hem de yetişkinler için bir risk faktörü olabilir.
Ellerde, ağızda, ayaklarda ve kalçalarda kabarcıklar oluşmadan önce ateş, boğaz ağrısı ve uyuşukluk görmek mümkündür (öncelikle 10 yaşın altındaki çocuklarda gelişir). Kabarcık 4-5 gün içinde kırıntılara dönüşen kırmızı bir noktaya dönüşür.
El -Ayak -Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

el ayak ağız hastalığı
El, ayak ve ağız hastalığı, koksaki ve enterovirüs gibi virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. 5 yaşın altındaki çocuklarda sık görülür, ancak yetişkinler de etkilenebilir. Ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da belirtileri ile rahatsızlık verir.
Virüs bulaştıktan sonraki ilk üç gün içinde yüksek ateş görülür ve ebeveynler bu dönemde sıklıkla doktora başvururlar. Diğer semptomlar şunları içerir:
Döküntüler: İlk 3 günün sonunda eller, ayaklar ve ağız çevresinde su çiçeği benzeri su dolu kabarcıklar dikkat çeker. Suçiçeğinden farklı olarak gövdede değil, eller, ayaklar ve ağız çevresinde görülür.
El ve ayakların iç kısımlarında, parmak aralarında ve ayak tabanlarında bulunan içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar hem ağrıya, hem ağrıya hem de kaşıntıya neden olur.
Boğazda aft denilen yaralar vardır ve buna bağlı olarak çocukta yutkunma sorunları ve iştahsızlık olabilir.
bademciklerin kızarıklığı,
Kulak ve boğaz ağrısı,
Yorgunluk görülebilir.
El -Ayak -Ağız Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
El ayak ağız hastalığının tedavisi yoktur. Hastalık genellikle seyrini yaklaşık bir hafta sürer. Bununla birlikte, çocuğunuz bu süreçten geçerken kendisini daha iyi hissetmesini sağlamanın yolları vardır: Ateş düşürücü ve boğaz ağrısı için ağrı kesiciler verebilirsiniz. İçmeleri için bol sıvı vererek susuz kalmalarını sağlayın ve ağrıyan ağızlarını kötüleştirmeyecek yumuşak yiyeceklerle besleyin. Cilt tahrişlerini hafifletmek için yumuşak sabunlu ılık bir banyo yapın.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastalıklardan korunmada en önemli şey hijyendir: Elleri sık sık yıkamak, kirli elleri ağız ve yüze ovmamak çok önemlidir. Gerekli hijyen ve temizlik kurallarına uyulursa el-ayak-ağız hastalığı riski azalır.
Oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için hasta kişiyle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Çocuğunuz hastalanırsa, lezyonlar iyileşene kadar çocuk okula gönderilmemelidir.
Evde kardeşler varsa damlacıklar yani öksürme ve hapşırma yoluyla bulaştığı için çocuğa ağzını mendille kapatarak hapşırması ve öksürmesi öğretilmelidir.
Küçük bir oranda da olsa idrar ve dışkı yoluyla bulaşabileceğinden, evde başka tuvaletler varsa tuvaletler ayrılabilir.
Yorum yap